Skip content
ISO 27001:2022 transitie

Bereid u voor op de transitie naar ISO 27001:2022 in oktober 2025

Stappen voor een soepele overgang en sterkere beveiliging

Nu de deadline nadert voor organisaties om over te stappen van de ISO/IEC 27001:2013 norm naar ISO/IEC 27001:2022, tikt de klok. Op 31 oktober 2025 loopt de transitieperiode van drie jaar af, wat vereist dat alle organisaties die gecertificeerd zijn volgens de ISO/IEC 27001-norm zijn overgestapt op de nieuwste versie. Voor organisaties die gecertificeerd zijn voor de versie van 2013, is het nu een cruciaal jaar om de noodzakelijke updates te plannen, voor te bereiden en te implementeren om de compliance te behouden en hun praktijken op het gebied van informatiebeveiliging te verbeteren.

Hieronder bespreken we de belangrijkste acties waaraan organisaties de komende maanden prioriteit moeten geven om te zorgen voor een soepele, effectieve transitie naar ISO 27001:2022.

 

1.  Begrijp de nieuwe vereisten in ISO 27001:2022 

De 2022 update van ISO 27001 introduceerde een aantal opmerkelijke veranderingen. Hoewel veel van de kernprincipes en -processen uit de norm van 2013 blijven bestaan, bevat de herziening van 2022 gemoderniseerde controles en verfijnde gebieden om het huidige cybersecuritylandschap aan te pakken. Nieuwe focus wordt gelegd op:

  • Dreigingsinformatie en kwetsbaarheidsbeheer: Reactie op nieuwe bedreigingen versterken
  • Beveiligingsmonitoring: Regelmatige assessments en realtime monitoring om onregelmatigheden en mogelijke inbreuken te detecteren
  • Configuratiebeheer: Veilige en consistente configuraties onderhouden voor alle informatiemiddelen

Organisaties moeten een gedetailleerde gap analyse uitvoeren om hun huidige managementsystemen voor informatiebeveiliging (ISMS) te vergelijken met deze nieuwe vereisten. Door specifieke gebieden te identificeren die moeten worden bijgewerkt, zal dit proces de omvang van de wijzigingen die nodig zijn voor conformiteit onthullen.

 

2. Voer een gap analyse uit voor een nauwkeurige assessment

Een gap analyse is een essentiële stap in de transitie, die organisaties in staat stelt om de huidige staat van hun ISMS te evalueren en gebieden vast te stellen die aandacht nodig hebben. Een grondige gap analyse moet betrekking hebben op:

  • Overeenstemming van het beleid: Zorg ervoor dat al het beveiligingsbeleid up-to-date is en de nieuwe controles en vereisten weerspiegelt.
  • Operationele veranderingen: Evalueer de huidige activiteiten ten opzichte van de 2022 standaard om vast te stellen of er nieuwe controles geïmplementeerd moeten worden.
  • Technische controles en automatisering: Bevestig dat geautomatiseerde processen, vooral rond monitoring en configuratiebeheer, up-to-date zijn en in overeenstemming met best practices.

Voor een effectieve gap analyse kunnen organisaties overwegen een geaccrediteerde ISO 27001 specialist te raadplegen die inzichten op maat kan bieden en ervoor kan zorgen dat niets over het hoofd wordt gezien.

Latest news, insights and upcoming events